Donut

Golv kan vara en sittyta och familjen Donut möjliggör det.

I dagens skola får eleverna hitta sin egen arbetsplats där de finner arbetsro. Det kan vara den djupa fönsterkarmen, på golvet bakom bokskåpet eller i sittgradängen. Dessa ytor är hårda och behöver en mjuk sittkudde för att vara bekväma. 

Då jag slutfört mitt arbete med Bobergsskolan återkom rektorn och bad mig komplettera med sittkuddar. Jag utgick från tre sökkriterier. De ska ha 1. tålig och miljövänlig textil samt stoppning. 2. både innerkudde och ytterkudde för att förlänga livslängd och utbytbarhet. 3. en fluffig och mjuk form med handtag. 

Tyvärr kunde jag inte hitta en sittkudde som uppfyllde dessa krav och därmed var grunden lagd för Donut sittkudde.

Sittkuddarna behöver en fast plats i rummet och familjen Donut växte med pallar och bord, i olika höjder, där dess pelarstativ blir en självklar plats att stapla dem runt. Samtliga pallar har en välvd undersida för att ge ett aktivt sittande även här.

Hållbarhet handlar om att hushålla med jordens resurser. Det görs genom att välja material med omsorg. Familjen Donut har lång livslängd genom tåliga materialval, flexibilitet i funktion och att dess design är lågmäld och gedigen vilket gör att det visuella uttrycket håller länge. 

Sittkudden stoppas med en mix av fjädrar, dun och riven latex vilken är en restprodukter från madrassindustrin. Den kläs med en textil bestående av 30% återvunna fisknät. Bord och pallar består av massivt trä och kulörlackerad stål. Uppbyggnaden av Familjen Donut är gjord för att lätt kunna byta ut delar om något går sönder. 

Familjen Donut produceras och säljs av Form o Miljö / Sono Brands